Wat is snurken

Gepubliceerd op 26 juli 2024 om 18:04

Snurken is het geluid dat ontstaat door trillingen van zachte weefsels in de keel tijdens de slaap. Dit gebeurt wanneer de luchtstroom tijdens het ademen gedeeltelijk wordt geblokkeerd. Veelvoorkomende oorzaken van snurken zijn onder andere:

  1. Slaappositie: Slapen op de rug kan snurken verergeren omdat de tong naar achteren kan vallen en de luchtweg kan blokkeren.

  2. Overgewicht: Extra vetweefsel rond de nek kan de luchtwegen vernauwen.

  3. Alcohol en medicatie: Deze kunnen de spieren in de keel ontspannen, wat het snurken kan verergeren.

  4. Roken: Roken kan de luchtwegen irriteren en ontsteken, wat het snurken kan verergeren.

  5. Anatomische kenmerken: Sommige mensen hebben van nature nauwere luchtwegen, grotere amandelen of een afwijkend neustussenschot, wat kan bijdragen aan snurken.

Snurken kan variëren van mild en onregelmatig tot chronisch en luid, en het kan een teken zijn van een ernstiger aandoening zoals slaapapneu.

Bij slaapapneu stopt de ademhaling herhaaldelijk tijdens de slaap, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Als snurken gepaard gaat met symptomen zoals overmatige slaperigheid overdag, ademstops tijdens de slaap of ochtendhoofdpijn, is het raadzaam om medische hulp te zoeken.

Wat kan je er aan doen ?

Er zijn verschillende manieren om snurken te verminderen of te stoppen, afhankelijk van de oorzaak. Hier zijn enkele suggesties:

Leefstijlveranderingen

  1. Gewichtsverlies: Als overgewicht een oorzaak is, kan afvallen helpen om het snurken te verminderen.

  2. Slaappositie veranderen: Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug. Dit kan voorkomen dat de tong en het zachte gehemelte de luchtweg blokkeren.

  3. Vermijd alcohol en kalmerende middelen: Vermijd alcohol en kalmerende middelen enkele uren voor het slapengaan, omdat deze de spieren in de keel kunnen ontspannen en snurken kunnen verergeren.

  4. Stop met roken: Roken irriteert de slijmvliezen in de luchtwegen en kan bijdragen aan snurken.

Omgevingsaanpassingen

  1. Luchtbevochtiger gebruiken: Droge lucht kan de luchtwegen irriteren. Een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid verhogen en de irritatie verminderen.

  2. Allergieën behandelen: Als allergieën een rol spelen, kan het behandelen van allergieën met medicatie of door het vermijden van allergenen helpen.

Medische behandelingen

  1. Nasale strips of interne neusdilatatoren: Deze hulpmiddelen kunnen helpen om de neuspassages open te houden en de luchtstroom te verbeteren.

  2. CPAP-apparaat: Bij slaapapneu kan een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) apparaat helpen. Dit apparaat blaast continu lucht in de luchtwegen om ze open te houden.

  3. MRA (Mandibulair Repositie Apparaat): Dit is een mondstuk dat de onderkaak naar voren verplaatst om de luchtwegen open te houden.

  4. Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de anatomische oorzaken van snurken aan te pakken, zoals het verwijderen van vergrote amandelen of het corrigeren van een afwijkend neustussenschot.

Huismiddeltjes

  1. Goede slaaphygiëne: Zorg voor een regelmatig slaappatroon en voldoende slaap.

  2. Hoofdeinde van het bed verhogen: Verhoog het hoofdeinde van het bed met enkele centimeters om te voorkomen dat de tong naar achteren valt en de luchtweg blokkeert.

  3. Zingen of bepaalde oefeningen: Er zijn oefeningen die de spieren in de keel kunnen versterken, wat kan helpen om snurken te verminderen.

Het is belangrijk om te identificeren wat de specifieke oorzaak van het snurken is, zodat de juiste behandelingsmethode gekozen kan worden. Bij aanhoudend of ernstig snurken, vooral als er symptomen van slaapapneu zijn, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een grondige evaluatie en behandeling.

Kan snurken gevaarlijk worden?

Ja, snurken kan gevaarlijk zijn, vooral als het een teken is van een onderliggende aandoening zoals obstructieve slaapapneu (OSA). Hier zijn enkele manieren waarop snurken gevaarlijk kan worden:

Obstructieve Slaapapneu (OSA)

OSA is een ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer begint tijdens de slaap. Dit gebeurt omdat de luchtwegen tijdelijk geblokkeerd raken. Enkele gevaren en symptomen van OSA zijn:

  1. Ademstops tijdens de slaap: Dit kan leiden tot herhaaldelijke zuurstoftekorten in het lichaam.

  2. Verstoorde slaap: De voortdurende ademstops zorgen ervoor dat de slaap voortdurend onderbroken wordt, wat leidt tot slechte slaapkwaliteit.

  3. Overmatige slaperigheid overdag: Mensen met OSA kunnen overdag extreem slaperig zijn, wat het risico op ongelukken, bijvoorbeeld in het verkeer, verhoogt.

  4. Hoofdpijn en vermoeidheid: OSA kan leiden tot ochtendhoofdpijn en een gevoel van vermoeidheid gedurende de dag.

  5. Hart- en vaatziekten: OSA is geassocieerd met een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hartaanvallen, beroertes en hartritmestoornissen.

Andere Gevaren van Snurken

  1. Slaapgebrek voor de partner: Luid snurken kan de slaap van de bedpartner verstoren, wat leidt tot spanningen in de relatie en een slechte slaapkwaliteit voor beide partijen.

  2. Luchtweginfecties: Chronisch snurken kan de luchtwegen irriteren en vatbaarder maken voor infecties.

  3. Verminderde cognitieve functie: Slechte slaapkwaliteit door snurken kan leiden tot verminderde concentratie, geheugenproblemen en verminderde alertheid.

Wanneer Medische Hulp Zoeken?

Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als:

  1. Snurken gepaard gaat met ademstops: Als iemand merkt dat je stopt met ademen tijdens de slaap.

  2. Ernstige slaperigheid overdag: Overmatige slaperigheid gedurende de dag, zelfs na een volledige nacht slaap.

  3. Luid en chronisch snurken: Als het snurken erg luid en constant is.

  4. Andere gezondheidsproblemen: Symptomen zoals hoge bloeddruk, ochtendhoofdpijn, of andere tekenen van hart- en vaatziekten.

Een arts kan een slaaponderzoek aanbevelen om de oorzaak van het snurken te achterhalen en de juiste behandeling te bepalen. Het is belangrijk om snurken serieus te nemen, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen van slaapapneu of andere gezondheidsproblemen.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.